НАТО не вижда признаци, че Кремъл е променил целите си във войната срещу Украйна. Напротив, Русия се готви за ново настъпление. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в рамките на реч пред Института за перспективни изследвания CHEY в Сеул, предава РБК-Украйна.

"Днес никой не може да каже кога ще приключи войната. Но това, което знаем със сигурност е, че тази агресивна война е провокирана от Путин. Той реши да нахлуе в друга държава, суверенна демократична държава в Европа, и може да сложи край на войната днес. Но проблемът е, че не виждаме никакви признаци, че той и властите в Москва се готвят за мир“, отбеляза  Столтенберг.

По думите му, в момента се наблюдават абсолютно противоположни действия на Русия.

"Виждаме, че те се готвят за нова офанзива, че мобилизират повече войници, повече от 200 000 души. Че активно се въоръжават", заяви той.

Генералният секретар също така отбеляза, че Руската федерация изгражда своя арсенал благодарение на подкрепата на други авторитарни държави, като Иран и Северна Корея.

"И най-важното е, че не виждаме признаци, че президентът Путин е променил общата си цел на тази инвазия, която е да постави под контрол съседа, да контролира Украйна. Така че, докато това е така, трябва да сме готови за дълго пътуване", подчерта. Столтенберг.

На свой ред той акцентира върху важността да се попречи на Путин да спечели войната, тъй като това би било трагедия не само за украинците, но и "опасно за цивилизования свят“.

"Затова е толкова важно да продължим да подкрепяме Украйна. Приветствам подкрепата от съюзниците в НАТО, партньорите и Република Корея и трябва да сме готови", заяви Столтенберг.

В крайна сметка генералният секретар на НАТО изрази убеждението си, че най-вероятно "тази война ще приключи на някакъв етап на масата за преговори“.

"Но това, което знаем със сигурност е, че случващото се около тази маса е неразривно свързано и зависи изцяло от ситуацията на бойното поле. Ето защо, ако наистина искаме Украйна да спечели като суверенна, независима държава в Европа, трябва да я подкрепим . Докато Путин вярва, че може да печели на бойното поле, той няма да седне на масата за преговори. Парадоксът е, че всъщност военната подкрепа за Украйна е най-добрият начин за постигане на мирно договорено решение на войната", добави Столтенберг.

РБК-Украйна припомня, че наскоро Литва обяви, че Русия бърза да проведе второ настъпление на територията на Украйна, за да се възползва от "прозореца на възможностите“ преди доставките на тежка бронирана техника за украинците.

Украинските власти също многократно са предупреждавали за подготовката на Русия за нови настъпателни действия. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов не изключи Москва да прибегне до подобна стъпка навръх годишнината от нахлуването на 24 февруари.