Членовете на НАТО трябва бързо да осигурят допълнителна военна помощ на Украйна, за да избегнат "сериозна историческа грешка“ при победата на Русия на бойното поле. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от РБК-Украйна.

"Ако Путин победи, това ще изпрати опасен сигнал към световните авторитарни лидери, че целите им могат да бъдат постигнати чрез война и насилие. Подкрепата на Украйна не е благотворителност, а е в интересите на собствената ни сигурност"

Той подчерта, че украинците "имат достатъчно смелост, не им достигат боеприпаси“.

"Заедно сме в състояние да осигурим на Украйна всичко необходимо. Трябва да покажем политическа воля за това", заяви генералният секретар.

Столтенберг подчерта, че страните от НАТО трябва да "копаят дълбоко и да копаят бързо“, защото забавянето ще доведе до "реални последствия на бойното поле“.

"Това е критичен момент. Би било сериозна историческа грешка да се позволи на (руския президент Владимир) Путин да вземе надмощие“, отбеляза той.

Отговаряйки на въпрос за президентския вот в Русия, генералният секретар на НАТО заяви, че изборите ще бъдат "много по-малко свободни от последния път“.

В доклад за миналата година Столтенберг изтъкна, че през 2023 г. военните разходи в Европа и Канада са се увеличили с безпрецедентните 11%. Но това, по думите му, не е достатъчно.

По-рано генералният той заяви, че тази година рекордните 18 от 31 членки на НАТО ще изпълнят целта на Алианса за разходи за отбрана от 2% от БВП.