Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че вижда напредък в преговорите с Турция относно кандидатурата на Швеция за членство и се стреми както Швеция, така и Финландия да се присъединят към Алианса до срещата на върха през юли. Това заяви той в интервю за Reuters.

Столтенберг и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са се договорили Турция, Финландия и Швеция да се срещнат в централата на НАТО в средата на март "за да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени, когато става въпрос за ратифицирането на кандидатурата на Швеция от страна на Турция".

"Виждам напредък“, изтъкна той. "Целта ми е Финландия и Швеция да станат пълноправни членове до срещата на върха на НАТО“, която трябва да се проведе в Литва от 11 до 12 юли.

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към трансатлантическия съюз, след като Русия нахлу в Украйна, но Швеция се сблъска с неочаквани възражения от страна на Турция.

Анкара обвинява Стокхолм в укриване на хора, които Турция смята за членове на терористични групировки, и поиска тяхното екстрадиране като стъпка към даване на зелена светлина на членството на Швеция в НАТО.

Преговорите между Финландия, Швеция и Турция са в застой от януари, след като копие от Корана бе изгорено пред турското посолство в Стокхолм от Расмус Палудан, лидер на дясноекстремистката партия "Твърда линия".

Турция и Унгария са единствените съюзници в НАТО, които все още не са ратифицирали членството на Финландия и Швеция, въпреки че Будапеща заявиха, че ще предприемат тази стъпка и за двете страни в началото на март.

Столтенберг подчерта, че независимо от оставащата ратификация и двете северни държави са в по-голяма безопасност, отколкото преди кандидатстването им за НАТО.

"Като част от процеса на присъединяване, няколко съюзници в НАТО, включително САЩ, издадоха двустранни гаранции за сигурност“, отбеляза той, като добави "Така че е немислимо Финландия или Швеция да се изправят пред военни заплахи от Русия, без НАТО да реагира".

Руският президент Владимир Путин подчерта, че няма да има заплаха за Русия, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, но Москва ще отговори, ако воденият от САЩ Алианс укрепи военната инфраструктура в двете северни страни. Той многократно цитира разширяването на Алианса на НАТО на изток към неговите граници като причина за войната в Украйна.