Само около половината от стоките с двойна употреба на обща стойност около два милиарда долара, изпратени от Европейския съюз до Казахстан, Киргизстан и Армения, са достигнали декларираните дестинации. Останалата част от транзита вероятно е "потънала“ в Руската федерация благодарение на "призначната търговия“, коментират в редакцията на британския вестник The Financial Times.

Въпросните стоки са изпратени през 2022 г. – след руската инвазия в Украйна, от балтийските държави, когато търговията на ЕС с Казахстан, Киргизстан и Армения нарасна "до безпрецедентно ниво“.

ЕС смята, че тези стоки, които биха могли да се използват във военни или разузнавателни служби и подлежат на експортен контрол, може да са били внесени в Руската федерация директно от страните-членки на Общността под претекст, че е трябвало да бъдат само транзитирани през нейна територия.

Западни служители смятат, че сенчестата търговия позволява на Русия да поддържа икономиката си по време на мащабната война срещу Украйна и на фона на санкциите, наложени на Москва във връзка с действията й срещу съседната страна.

За изчезването на около половината от стоките на ЕС по пътя към тези страни свидетелстват публични данни, анализирани от журналисти на изданието. Открити са несъответствия в записите, които показват, че Руската федерация е заобиколила широките ограничения благодарение на посредници, агенти или доставчици, които са посочили фалшиви дестинации в митническите декларации на ЕС.

Подобен подход е помогнал на Кремъл да запази достъп до ключови европейски продукти, включително компоненти за самолети, оптично оборудване и газови турбини.

Ситуацията подчертава сложността на усилията на западните държави, насочени към затваряне на достъпа на Руската федерация до определени категории стоки, които са под ограничения. Подобна "призрачна търговия“, според FT, е потенциално значителна "икономическа патерица“ за Москва.

Изданието също така отбелязва, че реалната цифра за вероятния поток от сенчест внос в Руската федерация е много по-висока, тъй като един милиард долара се отнася само за селекция от ограничени стоки, които журналистите сравняват с данни за международните търговски потоци. Така "дупката“ в търговията, ако се вземе предвид разликата между статистиката на ЕС и Казахстан например, е 2,9 млрд. долара.

По-рано през май Bloomberg съобщи, че ЕС подготвя нов механизъм срещу държави, които помагат на Москва да заобиколя санкциите.

Председателят на Европейската комисия призова членовете на Общността да предприемат действия срещу страните, които помагат на Русия да заобикаля санкциите, съобщи германският вестник Die Zeit по-рано тази седмица.

"Наскоро станахме свидетели на изключително необичайно увеличение на търговски потоци през ЕС към определени трети страни“, заяви Фон дер Лайен от Киев. След това тези стоки се озовават в Русия, като част от тях може и да са в списъка със санкции, допълни тя. Съответните мерки може да станат част от нов кръг от санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които ЕС обсъжда в момента.

Фон дер Лайен не спомена кои са тези "трети страни“. Служители на ЕС обаче понякога споменават Китай и Иран. Санкциите са само последна мярка, заяви още Фон дер Лайен. Те ще бъдат задълбочено анализирани и обсъдени и прилагани само предпазливо. "Но не трябва да има съмнение, че ние предприемаме действия срещу избягването на санкции“, увери председателят на ЕК.