Директорът на Службата за Косово и Метохия на правителството на Сърбия Петър Петкович заяви, че министър-председателят в Прищина Албин Курти не желае диалог за нормализиране на отношенията със Сърбия и за формиране на ЗСО, пише сръбският вестник Политика.

Петър Петкович заяви, че Албин Курти предизвиква инциденти и извършва терор над сърбите в Косово и Метохия.

"Албин Курти се опитва да намери място за бягство от ЗСО (Асоциация на сръбските общини, известна на сръбски като ЗСО), затова има нужда от кризи, защото тогава няма диалог“, подчерта Петкович на пресконференция в правителството на Сърбия.

Той подчерта, че насилието и инцидентите са били изразени особено в четири общини в северната част на Косово и Метохия и заяви, че има 309 инцидента, откакто Курти дойде на власт, а през последния месец бяха ограбени 11 сръбски къщи.

В същия контекст той спомена последния арест на Милован Божович, заподозрян в подпалването на кола. Петкович подчерта, че е задължение на Прищина да формира ЗСО и че всички предишни споразумения между Белград и Прищина ги задължават да го направят, като се позова на споразуменията от 2013 и 2015 г.

"Ясно е, че тези хора не искат да говорят за нищо, Курти търси начин да предизвика инциденти, които да провокират прекомерна реакция от страна на сърбите, за да избегне задълженията си“, категоричен бе Петкович.

С посланието, че Сърбия ще застане до своя народ в Косово, Петкович оцени, че инцидентите и атаките са тревога за международната общност и предупреждение, че трябва да реагира и да се включи в защитата на правата на сърбите в Косово. Той заяви, че спешното формиране на ЗСО, като гарант на личните колективни права, е единственото решение за спасяването на сръбския народ в Косово и Метохия.