SpaceX, основана от Илон Мъск, изгражда мрежа от стотици шпионски спътници по класифициран договор с американското разузнаване, пише Reuters, позовавайки се на 5 източника, запознати с програмата.

Договорът на SpaceX е за нова мощна шпионска система със стотици спътници, които могат да работят като рояк в ниски орбити.

"Сателитите могат да проследяват цели на земята и да споделят тези данни с американското разузнаване и военните", са заявили източниците на британската агенция. Това ще позволи на правителството на САЩ бързо да получи непрекъснати изображения на дейност на място почти навсякъде по света, подпомагайки разузнаването и военните операции.

Според информацията, сумата на договора, който е подписан още през 2021 г. с Националната разузнавателна служба, агенцията, която управлява шпионски сателити, е 1,8 милиарда долара.

"Ако бъде успешна, програмата значително ще разшири способността на правителството и военните на САЩ бързо да идентифицират потенциални цели на земята", са допълнили още източниците.

Плановете показват степента на участие на SpaceX в американските разузнавателни и военни проекти и илюстрират по-дълбоките инвестиции на Пентагона в големи нискоорбитални сателитни системи за подкрепа на сухопътните сили.