Атаката на френския финансов министър Бруно Льо Мер срещу проблемите с безопасността на Boeing му спечели остър отговор от собственика на Ryanair Майкъл О’Лиъри, който в сряда го нарече "глупав политик“ и нарече коментарите му "глупави и неразумни“, пише европейската редакция на Politico.

В интервю на срещата на върха на Airlines for Europe в Брюксел, О'Лиъри също осъди начина, по който Boeing е бил регулиран от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), като заяви, че агенцията само "подпечатва“ машините на американския производител.

О'Лиъри отговори на думите на Льо Мейр във вторник: "Предпочитам да летя с Airbus, отколкото с Boeing. Моето семейство също: те се грижат за мен“.

Коментарите на Льо Мейр дойдоха след поредица от злополуки на самолетите на Boeing през последните седмици, които накараха FAA да направи проверка на производствените процеси на компанията. Освен това по-голямата част от операциите на Airbus са във Франция.

"На някой глупав политик, който казва: "Семейството ми не се чувства в безопасност в [Boeing] 737“, казвам: "Е, тогава опитайте да летите с Airbus с проблем с двигателя, който не е ремонтиран“, заяви О‘Лиъри, имайки предвид производствен дефект в двигателите на Pratt & Whitney, който приземи стотици самолети Airbus за проверки.

След последните инциденти Люк Титгат, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Агенцията за авиационна безопасност на ЕС, заяви пред Reuters миналата седмица, че неговата агенция е готова да спре признаването на одобрения за безопасност на САЩ, "ако е необходимо“, въпреки че добави, че е "успокоен“ че Boeing се занимава с проблемите си с контрола на качеството.

Всяко безпокойство относно Boeing е ключов проблем за Ryanair Group, чиито авиокомпании летят с 578 Boeing 737 в сравнение с 27 самолета Airbus. Уебсайтът за резервации Kayak заяви, че използването на неговия инструмент, позволяващ на хората да знаят на каква марка самолет ще летят, е нараснало рязко след негативната публичност около Boeing.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Group обясни, че докато Boeing може да има проблеми, той отбеляза, че "20 процента от флотилиите на Airbus" ще бъдат спрени, за да поправят проблем с двигателя.

Той заяви, че думите на Льо Мер са "глупави и неразумни“, но "живеем в свят, в който насърчаваме свободата на словото, Доналд Тръмп говори глупости. Същото е и с Бруно Льо Мейр.

"Ryanair изпълни милион полета миналата година със 737. Това лято милиони френски граждани и посетители ще летят до и от Франция с Ryanair 737. Ние сме базирани в Марсилия, в Тулуза, в Бордо, в [Париж] Бове, всички от които имат самолети 737“, заяви ръководителят на авиокомпанията.

Собственикът на Ryanair също критикува американските регулатори, че не следят достатъчно внимателно Boeing.

"Мисля, че е имало десетилетие в Америка, когато не че са допуснали грешки, но FAA беше твърде самодоволна и просто би приела всичко, което Boeing изпрати“.

"На Boeing беше позволено по същество да се саморегулира“, каза О’Лиъри. "Не можете просто да щамповате каквото и да изпрати Boeing“.

Осигуряването на солидни стандарти за безопасност за всички производители на самолети е ключово за индустрията, смята той.

"Всеки ден, когато Airbus и Boeing произвеждат или доставят нов самолет, качеството на това трябва да бъде несравнимо. Ние плащаме 100 милиона долара за всеки един от тези самолети. Трябва да знаем, че стандартите за безопасност и контролът на качеството са на най-високо ниво както в Тулуза, така и в Сиатъл“, подчерта О’Лиъри.