Смъртоносна гъба, засягаща чинарите, достигна епидемични размери в Гърция. Досега са загинали повече от 52 000 чинари и има риск повечето от тези благородни широколистни дървета да бъдат загубени, пише Kathimerini.

Учените подчертават необходимостта от спазване на много строги мерки за защита, тъй като Ceratocystis platani (C. platani) е силно заразна и умъртвява дърветата, които заразява, в рамките на няколко години.

"Досега в цяла Южна Европа, във Франция, Италия, Гърция и другаде, където гъбата е поразила, смъртта на засегнатите дървета е масова. Най-младите и най-малките дървета умират най-много до три години; по-големите могат да издържат пет или шест години. За съжаление досега нито един източен чинар, който расте в Гърция, не може да преживее това“, казва специалистът по горско стопанство Николета Сулиоти, научен сътрудник в лабораторията по патология на горите към Института за средиземноморски горски екосистеми.

Гъбата се е разпространила в Пелопонес, Епир, Тесалия, Евия, голяма част от Централна Гърция, Пиерия и Западна Македония. Засега незасегнати са само райони източно от Солун в Македония и Тракия.