Парламентът на Словения прие декларация, с която признава "Голодомора“ за геноцид на украинския народ, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на председателя на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук.

"Благодарен съм на словенските парламентаристи за приемането на декларация, която признава Гладомора за геноцид на украинския народ и почита паметта на жертвите на това ужасно престъпление“, се казва в съобщението.

Стефанчук добави, че човечеството трябва да знае и помни този ужас, за да не се повтори в бъдеще.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също реагира на това събитие и благодари на словенските парламентаристи за приемането на декларация, която почита паметта на милионите жертви на Гладомора в Украйна през 1932-1933 г.

"Международната коалиция от държави, посветени на възстановяването на историческата справедливост, се укрепва допълнително. Заедно към истината, а оттам и към отговорността", добави президентът.

Според твърдението на Киев, ръководството на КПСС нарочно организира изкуствен глад в Украйна през 1932-1933 година с цел да унищожи масово местното население.

На 28 ноември 2006 г. Върховната Рада на Украйна прие закон

"За Голодомора от 1932-1933 г. в Украйна“, който тълкува събитията от 1932-1933 г. като геноцид на украинския народ.

Повече от 20 страни по света признаха Голодомора за геноцид на украинския народ.

Гладът през 1932 – 1933 засяга не само Украйна, но и други области в Съветския съюз, но терминът Голодомор се използва специално за украинските области, където гладът е най-силен. Той понякога е наричан Украински геноцид или Украински холокост, което предполага, че е умишлено организиран от властите, за да засегне украинската нация. Макар че историците все още спорят дали политиката, довела до Голодомора, попада под юридическото определение на геноцид, много правителства, както и Европейският парламент, го приемат за такъв.