Словакия е предала всичките 13 изтребителя МиГ-29, които обеща на Украйна, съобщи словашкото министерство на отбраната в понеделник, цитирано от Reuters.

Словакия се присъедини към Полша, обещавайки самолетите през март, за да помогне на Украйна в борбата с руското нашествие и достави първите четири самолета миналия месец.

"Това прехвърляне беше извършено по суша с възможно най-голяма сигурност, отново много благодаря на всички участващи компоненти, защото в такива случаи това е наистина важна и сложна логистична операция“, се цитират думите на министъра на отбраната на Словакия Ярослав Над в съобщение от пресслужбата на военното ведомство.

Според министъра изтребителите са значителна подкрепа за Украйна в отбраната срещу руското нашествие и в защитата на живота на хората. "За разлика от нашия съсед ние нямаме нужда от тези самолети. Правим правилното нещо“, подчертава Наги.

На 18 март Словакия подписа споразумение с Украйна за предаване на 13 изтребителя МиГ-29 и две системи за противовъздушна отбрана "Куб“. На 23 март министърът на отбраната на Словакия Ярослав Наги обяви предаването на четири бойни самолета на ВСУ.