Руски техници може би умишлено са саботирали съветските изтребители МиГ-29, които Братислава реши да предаде на Украйна. Това заяви министърът на отбраната на Словакия Ярослав Наги, цитиран от Euractiv. Както писахме още преди да бъде взето окончателното решение за трансфера към Киев, Словакия сега трябва да получи 900 милиона долара от САЩ и съюзниците за тези машини.

Наскоро словашкото правителство реши да прехвърли на Украйна съветските изтребители МиГ-29, които бяха на въоръжение в страната, но които словашката армия не използва от август 2022 г.

"Те можеха да летят, но това не означава, че са били боеспособни. Украинците дойдоха в Словакия седмица преди заминаването си, донесоха резервни части и инспектираха самолетите", обясни Наги след като опозицията, водена от Smer-SD на бившия премиер Роберта Фицо, остро критикува правителството за отказа от бойните самолети.

Наги разкри, че в миналото са били открити неизправности на самолетите, които според министъра може да са умишлено причинени от руски техници. До миналата година руснаците присъстваха в авиобазата Сляч в Словакия и именно тогава, според Министерството на отбраната на страната, те може да са повредили самолетите.

"Дори полицията проведе разследване въз основа на нашите подозрения. Имаше части в двигателите на самолета, до които словашките специалисти имаха достъп, а имаше части, до които имаха достъп само руски специалисти. Дефекти се появиха само в тези части, до които руснаците имаха достъп“, продължи Наги.

Въпреки че разследването не е доказало умишлен саботаж на самолетите, словашкото министерство на отбраната "почувства загуба на доверие в руските техници в Сляч, защото грешките продължаваха да се появяват на места, до които само те можеха да достигнат", добави министърът.

Генерал-лейтенант Любомир Свобода, бивш топ пилот, отделно предположи, че руснаците умишлено са повредили самолетите.

"Взехме им двигателя, който трябваше да работи 350 часа. И накрая летя само 70 часа. Какво да правим? Може би е била некачествена работа, да го наречем така. Не знам ", отбеляза той в интервю за Dennik N.

Руското посолство в Словакия заяви, че доставката на бойни самолети от Словакия за Украйна е довела до "непредвидима и опасна ескалация на конфликта, за която инициаторите на взетите решения ще носят отговорност“.

На 17 март правителството на Словакия на извънредно онлайн заседание реши да прехвърли на Украйна 13 изтребителя МиГ-29. Първите четири от тях вече са изпратени в Украйна.

Словашката опозиционна партия Smer-SD подаде наказателна жалба срещу правителствени министри за одобряване на трансфера на изведени от въоръжение изтребители МиГ-29 на Украйна.

По-рано пък стана ясно, че Словакия, ако предаде на Украйна снетите си от въоръжение изтребители МиГ-29, ще получи финансова компенсация от съюзниците в размер на 900 милиона долара. Това заяви министърът на отбраната на страната Ярослав Надж, цитиран от Pravda.sk.

"Словакия ще трябва да получи 900 милиона долара в брой и военни материали за изтребителите (ако бъдат прехвърлени в Украйна) от Съединените щати и [други] съюзници“, разкри тогава той. Според него членовете на словашкото правителство, освен всичко друго, са смятали за най-доброто решение да предадат самолетите на Украйна.