Страните, които са решили да прехвърлят Leopard и други модерни танкове в Украйна, ще проведат следващата си среща в Киев. Това обяви на пресконференция в украинската столица министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак, предава телевизионният канал TVP.

За да набере скорост инициативата, "трябва да положим усилия“, обясни Блашчак. "Реших, че ще организираме следващата среща на страните от този формат в Киев“, заяви министърът.

Някои страни вече са декларирали готовността си за доставки на танкове Leopard за Украйна. "Ние обаче чакаме окончателни декларации до средата на февруари", отбеляза Блашчак.

На 25 януари американските власти обявиха намерението си да прехвърлят 31 танка M1 Abrams в Киев. В същия ден германското правителство потвърди, че ще изпрати 14 танка Leopard 2 в Украйна и ще даде разрешение на други страни за реекспорт на машините. Според министъра на отбраната на Германия Борис Писториус Leopard 2 ще бъде изпратен в Украйна "до края на март". Великобритания, Норвегия, Полша, Словакия и Франция също обявиха намерението си да предоставят на Киев танкове западно производство. Киев очаква да получи до 140 танка от 12 държави.