След като "регистрира обещаващи резултати в Източна Европа“, Google ще инициира нова кампания в Германия, която има за цел да направи хората по-устойчиви на "разяждащите ефекти на онлайн дезинформацията“, пише Associated Press.

Технологичният гигант планира да пусне серия от кратки видеоклипове, подчертаващи техниките, които са общи за много подвеждащи твърдения. Видеоклиповете ще се показват като реклами в платформи като Facebook, YouTube или TikTok в Германия. Подобна кампания в Индия също е в процес на разработка.

Това е подход, наречен pre-bunking, който включва обучение на хората как да разпознават неверни твърдения, преди да се сблъскат с тях. Стратегията печели подкрепа сред изследователи и технологични компании.

"Има истински апетит за решения“, казва Бет Голдбърг, ръководител на изследователската и развойна дейност в Jigsaw, инкубаторно подразделение на Google, което изучава възникващи социални предизвикателства. "Използването на реклами като средство за противодействие на техника за дезинформация е доста ново. И ние сме развълнувани от резултатите."

Въпреки че вярата в лъжите и теориите на конспирацията не е нова, скоростта и обхватът на интернет им придават повишена сила. Когато се катализират от алгоритми, "подвеждащите твърдения могат да обезсърчат хората да се ваксинират, да разпространят авторитарна пропаганда, да разпалят недоверието в демократичните институции и да стимулират насилието“.

"Това е предизвикателство с няколко лесни решения“, отбелязва агенцията. Журналистическите проверки на фактите са ефективни, но са трудоемки, не се четат от всеки и няма да убедят онези, които вече изпитват недоверие към традиционната журналистика. Модерирането на съдържанието от страна на технологичните компании е друг отговор, но то само води до дезинформация другаде, като същевременно предизвиква оплаквания от цензура и пристрастия.

За разлика от това, pre-bunking видеоклиповете са сравнително евтини и лесни за създаване и могат да се видят от милиони, когато се поставят на популярни платформи. Те също така избягват изцяло политическото предизвикателство, като се фокусират не върху темите за неверни твърдения, които често са културни гръмоотводи, а върху техниките, които правят вирусната дезинформация толкова заразна.

Тези техники включват насаждане на страх, търсене на изкупителна жертва, фалшиви сравнения, преувеличение и липсващ контекст. Независимо дали темата е COVID-19, масови стрелби, имиграция, изменение на климата или избори, подвеждащите твърдения често разчитат на един или повече от тези трикове за използване на емоции и критично мислене.

Миналата есен Google стартира най-големия тест на теорията досега с видео кампания в Полша, Чехия и Словакия. Видеоклиповете анализират различни техники, наблюдавани в неверни твърдения за украински бежанци. Много от тези твърдения се основават на тревожни и неоснователни истории за бежанци, извършващи престъпления или отнемащи работни места на жителите.

Видеоклиповете са гледани 38 милиона пъти във Facebook, TikTok, YouTube и Twitter – число, което се равнява на мнозинството от населението в трите държави. Изследователите откриха, че в сравнение с хората, които не са гледали видеоклиповете, тези, които са ги гледали, е по-вероятно да могат да идентифицират техники за дезинформация и е по-малко вероятно да разпространяват неверни твърдения на други.

Google ще обяви новата си кампания в Германия в понеделник преди Мюнхенската конференция по сигурността следващата седмица. Времето на съобщението, идващо преди това годишно събиране на международни служители по сигурността, отразява повишената загриженост относно въздействието на дезинформацията както сред технологичните компании, така и сред правителствените служители.

Meta вече е включила рre-bunking в много различни кампании за медийна грамотност и борба с дезинформацията през последните години, обясниха от компанията пред Associated Press в изявление по имейл.

Те включват програма за 2021 г. в САЩ, която предлага обучение по медийна грамотност относно COVID-19 на чернокожи, латиноамерикански и азиатски американски общности. Участниците, преминали обучението, по-късно бяха тествани и се оказа, че са много по-устойчиви на подвеждащи твърдения за COVID-19.