Правителството в Берлин се оттегли от плана за създаване на ремонтен център за танкове в съседна Полша. Вместо това е взето решение Германия да ремонтира повредените в Украйна Leopard 2A5 и Leopard 2A6 на своя територия и, вероятно, в Литва, съобщава телевизионният канал N-tv, като се позовава на думите на представител на Министерството на отбраната на ФРГ от кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

По-рано вестник Das Handelsblatt съобщи, че Берлин е отказал да създаде съвместен център за поддръжка и ремонт на танкове в Полша, предадени на военните на Украйна за боевете на бойното поле. Според статията отказът ще бъде официално обявен "в следващите дни“, като се твърди, че решението се дължи на "абсолютно завишени ценови очаквания на полската страна“.

За застоя в преговорите между Берлин и Варшава бе съобщено по-рано от изданието Der Spiegel. По данни на редакцията реализацията на проекта е била възпрепятствана от полска страна. По-специално, според съобщения в медиите, държавната компания PGZ е искала да такса в размер над 100 000 евро за т.нар. първична проверка на оборудването. В Германия подобна услуга струва само около 12 000 евро.

В началото на юли германският министър на отбраната Борис Писториус увери, че страните ще отстранят всички различия по този въпрос в рамките на 10 дни.