Изтребителите F-16 може да се окажат разочарование за Украйна. Причината – западните страни едва ли ще предадат на военните на Киев най-новото поколение самолети, а по-скоро стари версии, на които липсва адекватно оборудване и които няма да представляват заплаха за руската авиация, коментира военният анализатор Шон Бел в статия за британския телевизионен канал Sky News.

"Фокус“ представя превод на материала без съкращения и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

В рамките на последната среща на върха на страните от Г-7 президентът на САЩ Джо Байдън одобри прехвърлянето на изтребители F-16 на Украйна. Този ход със сигурност ще осигури на страната така необходимата й огнева мощ във въздуха. Но не забравяйте, че степента на ефективност на бойната авиация до голяма степен зависи от съвременните технологии, а някои модификации на F-16 вече са остарели.

Когато F-16 (Fighting Falcon F-16) за първи път се издигна във въздуха в края на 70-те години на миналия век, той бе много лек, маневрен и функционален самолет. Благодарение на характеристиките си се превърна в най-масовия експортен изтребител в света.

Въпреки конструктивните характеристики на корпуса, които му придават маневреност, и впечатляващото съотношение на тяга към тегло на самолета, бойните способности на F-16 и всички съвременни изтребители до голяма степен зависят от авиониката.

Най-важният компонент на бойните способности на изтребителя е радарът. Технологията позволява на радарите да "виждат" по-далече и по-ясно, но и разполага с методи за подвеждане на врага.

Мотото на бойните пилоти гласи: "Този, който вижда, печели“. Колкото по-рано видите вражески самолет, толкова по-скоро можете да изстреляте ракета.

По време на Втората световна война тънки ленти от алуминий са били използвани за заблуда на вражеския радар. Днес за повишаване на неуязвимостта се използват съвременни стелт технологии и редица сложни радиоелектронни средства.

Старите F-16 са като остарели коли и от тях няма много полза

Има малък шанс Украйна да получи най-новите модели F-16. Те са твърде скъпи и Западът няма да иска да рискува оборудване от висок клас в този конфликт.

По-старите модификации на изтребителя F-16 имат по-малко мощни радари, нямат стелт технология и са оборудвани с остаряла авионика.

Когато започнаха доставките на първия самолет F-16, Volkswagen Golf MK1 вече беше в производство. Последната версия на Volkswagen MK8 все още се нарича Golf, но днес този германски автомобил е пълен с модерни технологии и има много повече функции. Така че докато наследените F-16 все още се използват - както и евтините Volkswagen Golfs - много страни сега се стремят да преминат от F-16 към новия, подобрен F-35 Joint Strike Fighter. Благодарение на тенденцията за обновяване на флота от бойни самолети, потенциално са налични няколко F-16 с "голям пробег".

Въпреки това, подобно на автомобилите, с течение на времето самолетите стават по-малко надеждни и по-зависими от наличието на резервни части за работа.

В допълнение към радара, съвременните изтребители също се нуждаят от най-новите технологии за електронна война, защита, инфрачервени сензори, система за предаване на данни Link-16 и компютърна система за програмиране и насочване на най-новото поколение високотехнологични оръжия. Освен това възниква нужда от обучени пилоти и наземен екипаж, оръжия, резервни части, оборудване за планиране на земята, разузнаване и комплекс от поддържаща инфраструктура.

Ще получи ли Украйна необходимата техническа модернизация?

Съвременните ракети въздух-въздух, съчетани с най-новото поколение радари, инсталирани на F-16, ще представляват реална заплаха за руските изтребители. Но ако в Украйна се достави по-малко качествено оборудване, това само ще засили позициите на руските ВКС. За Украйна сериозен риск е, че след като получи това, което поиска, а именно изтребители F-16, тя ще установи, че реалността е много различна от очакванията.

Обещанието за доставка на бойни самолети за Украйна, дадено на срещата на Г-7 в Хирошима, въпреки организационните трудности, е от голямо значение за президента на страната Володимир Зеленски.

Вероятно Кремъл очакваше желанието на Запада да продължи да подкрепя Киев да отслабне до края на годината. Ето защо, въпреки пренебрежителната реторика, решението да се помогне на Украйна да създаде своя собствена бойна авиация в дългосрочен план ще бъде сериозна неуспех за Путин и причина за безпокойство.