Кандидатът на лявото правителство Петер Пелегрини спечели президентските избори в Словакия, изпреварвайки кандидата на либералната и прозападна опозиция Иван Корчок, пише The Guardian.

Близкият съюзник на премиера Роберт Фицо получи 53,85 % от гласовете при преброени от статистическата служба бюлетини от над 98 % от избирателните секции на втория тур на изборите в събота, изпреварвайки бившия външен министър Корчок, който имаше 46,14 %.

В речта си в Братислава Пелегрини обеща "да гарантира, че Словакия ще остане на страната на мира, а не на страната на войната".

Корчок призна поражението си и поздрави победителя. "Разочарован съм", заяви той и добави, че уважава резултата.

Пелегрини става шестият президент на Словакия, откакто страната получи независимост след разделянето на Чехословакия през 1993 г., и ще наследи Зузана Чапутова, първата жена държавен глава на страната.

Чапутова, твърд поддръжник на съседна Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия, обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране през юни миналата година, след като получи смъртни заплахи.

"Победата на Пелегрини затвърди хватката на Фицо върху властта, като предостави на него и съюзниците му контрола върху важни стратегически постове", пише The Guardian.

Президентът на Словакия избира министър-председателя след парламентарните избори, полага клетва пред новото правителство и назначава съдиите от Конституционния съд. Президентът може също така да налага вето на закони, въпреки че парламентът може да го отхвърли с обикновено мнозинство, и да ги оспорва пред Конституционния съд. Държавният глава има право и да помилва осъдени лица.

Правителството, ръководено от министър-председателя, разполага с повечето изпълнителни правомощия.

"Лявата партия Smer ("Посока") на Фицо спечели парламентарните избори през септември с проруска и антиамериканска платформа", припомня британската медия.

48-годишният Пелегрини, който е привърженик на силната роля на държавата, оглавява лявата партия Hlas ("Глас"), която завърши на трето място на вота и се присъедини към управляващата коалиция с Фицо.

Критиците се опасяват, че Словакия под ръководството на Фицо ще изостави прозападния си курс и ще последва посоката на Унгария под ръководството на нейния премиер Виктор Орбан.