Страните от НАТО трябва да поддържат отворени всички канали за комуникация с Русия. Това заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто в рамките на срещата с колегите му от Алианса в Букурещ, предава РИА Новости.

"Вярвам, че трудностите на предстоящия зимен период повишават значението на постигането на мир... Необходимо е да се затворят всички онези фактори, които могат да доведат до ескалация. Ето защо е невъзможно да се блокират комуникационните канали, те са необходими, за да се запази възможността поне за стратегическа комуникация с руснаците, дори същността на тези комуникации да не може да се доближи до това, което беше преди", обясни Сиярто.

По-рано първият дипломат на Будапеща изрази съжаление, че е единственият представител на ЕС, който се е срещнал с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на Общото събрание на ООН. Според него Европейският съюз трябва да използва всяка възможност за диалог с Русия. Сиярто напомни и на унгарските опозиционни политици и журналисти, които го критикуват за срещата с Лавров, като заяви, че техните домове, за разлика от тези в други европейски страни, ще бъдат топли през зимата.