"България гарантира на Унгария, че газът от Руската федерация по "Турски поток" ще тече без прекъсване", заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто във видеообръщение след преговорите с българския си колега Владимир Малинов, излъчено в социалните мрежи.

"Ние многократно сме получавали гаранции от България, че в последващ период можем да разчитаме на тях, можем да разчитаме на тяхното коректно отношение и че газопроводът "Турски поток" ще функционира като едно от най-безопасните и предвидими трасета в Европа в бъдеще", посочва Сиярто.

Сиярто добавя, че "Унгария и България си сътрудничат в ядрената област, тъй като България планира, подобно на Унгария, да увеличи дела на ядрената енергия в енергийния баланс в бъдеще".

По-рано българският президент Румен Радев заяви, че "България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария". Президентът Румен Радев разговаря с унгарския си колега Тамаш Шуйок в Будапеща, където е на посещение. "Енергийната свързаност със съседите и изграждането на газовите връзки с Гърция и Сърбия работи в полза и на Унгария", допълни Румен Радев.