"България и Турция ще останат надеждни транзитни маршрути за доставка на газ за Унгария, гарантиращи енергийната сигурност на страната". Това е заявил унгарският външен министър Петер Сиярто след двустранни разговори с българския и турския президент Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на дипломатическия форум в Анталия, предават MTI и Hungary Today.

"Двете страни играят важна роля в осигуряването на доставките на газ за Унгария, което със сигурност ще остане така, като се има предвид, че Унгария вече получава газ от Русия през Турция, България и Сърбия", е допълнил Сиярто.

"И българският, и турският президент изразиха ясна позиция и обещаха, че техните страни ще осигурят надежден транзитен маршрут за нас през следващите години", е посочил още Сиярто.

Унгарският външен министър е приветствал факта, че е подписано споразумение с Турция, според което страната ще достави 275 милиона кубически метра газ на Унгария през второто и третото тримесечие на тази година. Сиярто е подчертал, че Унгария ще бъде първата страна, след съседката си Турция, която ще внася турски газ.