Президентът на Украйна Володимир Зеленски в петък, 12 май, проведе заседание на Щаба на върховното главнокомандване. Участниците обсъдиха доставката на ракети и снаряди, а военните докладваха за ситуацията на фронта, съобщава РБК-Украйна.

По време на щаба командващият Източната група войски на ВСУ Александър Сирски и командващият оперативно-стратегическата група войски "Таврия“ Александър Търнавски докладваха за обстановката на фронтовата линия.

"Изслушахме доклада на генерал Сирски, чиито части спряха противника с допълнителни усилия и дори го отблъснаха на някои направления... Идентифицирахме основните им нужди и се запознахме с темповете на придобиване на техника и боеприпаси за нови бригади“, заяви държавният глава.

Също така участниците в Ставката изслушаха доклади на главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужни, министъра на отбраната Олексий Резников, Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна и министъра на стратегическите индустрии на Украйна Александър Камишин.

"Проверихме всички наши дългосрочни договори за доставка на боеприпаси и ракети“, добави Зеленски.

Припомняме, командирът на Източната група войски Александър Сирски заяви, че ВСУ са принудили руснаците да отстъпят с два километра в някои райони на фронта край Бахмут.

В същото време заместник-министърът на отбраната Анна Маляр каза, че украинските военни не са загубили нито една позиция за седмица.