"Ситуацията на източния фронт се влоши през последните дни. Руските войски са засилили щурмовете и използват техника за атаките". Това съобщи главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Александър Сирски в Telegram.

"През последните дни ситуацията на източния фронт се изостри значително. Това се дължи преди всичко на значителното засилване на настъплението на противника след президентските избори в Русия. Противникът активно атакува позициите ни в направленията Лиман и Бахмут с щурмови групи, подкрепяни от бронирани машини. На направление Покровск те се опитват да пробият отбраната ни, използвайки десетки танкове и бронетранспортьори", пише Сирски.

"Това е улеснено от топлото и сухо време, което направи повечето открити райони достъпни за танкове. Въпреки значителните загуби врагът активизира усилията си, като разполага нови бронирани части, което води до епизодични тактически успехи. Ето защо първият ден от работата ми в района на операцията е посветен на този район и предприемането на всички необходими мерки за стабилизиране на ситуацията, повишаване на ефективността на нашите войски и нанасяне на максимални загуби на вражеските части", допълва главнокомандващият украинската армия.

Александър Сирски е посетил зоната на бойните действия, изслушал е заключенията за характера на действията на руските сили и са взети решения, насочени към укрепване на най-проблемните участъци на отбраната със средства за РЕБ и ПВО, става ясно от съобщението.

"Въз основа на заключенията за характера на действията на противника бяха взети решения за укрепване на най-проблемните области на отбраната с електронна война и противовъздушна отбрана. Освен това бяха попълнени запасите от безпилотни летателни апарати от всички видове, противотанкови ракети и бяха преместени допълнителни резерви от сили и средства".

"Отново възникна въпросът за постигане на техническо превъзходство над противника във високотехнологичните оръжия.

Само това ще ни позволи да победим по-многобройния противник и да създадем условия за изземване на стратегическата инициатива", пише още Сирски.