"На руските войски е наредено до 9 май да превземат град Часов Яр в Донецка област. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) укрепват отбраната си на това направление, за да задържат настъплението". Това са съобщили от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна във Facebook, предава РБК-Украйна.

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски е отбелязал, че Русия се опитва да пробие отбраната западно от Бахмут, за да достигне канала Северски Донец-Донбас. "Превземането на Часов Яр ще създаде условия за по-нататъшно настъпление на противника към Краматорската агломерация", е отбелязал той.

Сирски е подчертал, че украинските бригади "захапват" земята. По този начин ВСУ са успели да унищожат групи от пехота, които се насочиха към микрорайон "Нови". "Руските войски са ликвидирани с удари на FPV-дронове камикадзе и артилерийски огън".

"В същото време заплахата остава актуална, като се вземе предвид фактът, че висшето руско военно ръководство постави задача на своите войски да превземат Часов Яр до 9 май", е допълнил Сирски.

По думите му, за укрепване на отбраната на ВСУ на това направление са предприети мерки за значително усилване на бригадите с боеприпаси, безпилотни самолети, средства за радиоелектронна борба.

"Основният извод от двудневната работа на фронта е необходимостта от подобряване на качеството на обучението, включително морално-психологическия компонент, увеличаване на броя на високотехнологичните БпЛА с различно предназначение с обучени оператори, подобряване на качество на провеждане на асиметрични операции с цел намаляване на бойния потенциал на противника", е добавил Александър Сирски.