Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна на държавна визита в Москва, съобщава кореспондентът на РИА Новости.

Самолетът на китайския лидер се приземи на летището Внуково-2. Той бе посрещнат от почетен караул. Военният оркестър изпълни химните на двете страни.

При пристигането си Си Дзинпин изрази увереност, че посещението му ще бъде ползотворно.

"Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори, свързани с планини и реки. <...> Сигурен съм, че посещението ще бъде ползотворно, ще даде нов тласък на здравословното и стабилно развитие на китайско-руските отношения на всестранно партньорство и стратегическо взаимодействие в нова ера“, заяви Си Дзинпин.

Срещата на Владимир Путин с китайския му колега ще започне в Големия Кремълски дворец в 15:00 часа местно време (14:00 българско), съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Това е първото международно пътуване на китайски лидер след преизбирането му за трети мандат, то ще продължи от 20 до 22 март.

Пекин очаква визитата да укрепи взаимното доверие между двете страни. Според говорителя на китайското външно министерство Ван Венбин, то ще даде нов тласък на развитието на двустранните отношения.

Лидерите ще обсъдят въпроси за по-нататъшното развитие на партньорството и взаимодействието между Русия и Китай, ще бъдат подписани важни двустранни документи.

Си Дзинпин, като държавен глава, е посетил Русия осем пъти от 2013 г. насам, повече от всяка друга страна. Общо през последните десет години Владимир Путин и Си Дзинпин са се срещали повече от 40 пъти в различни формати.