Китайско-френските отношения поддържат стабилна тенденция на развитие, въпреки динамичната международна ситуация. Това подчерта китайският президент Си Дзинпин по време на среща с държавния глава на Франция Еманюел Макрон, предава ТАСС, като се позовава на местни медии.

"Добре дошли. След повече от три години вие отново сте на държавно посещение в нашата страна. През цялото това време международната обстановка беше изключително нестабилна, но благодарение на съвместните усилия двустранните отношения поддържат положителна и стабилна тенденция в развитието си“, цитира думите на Си радио CRI.

Китайският лидер допълни, че Пекин и Париж поддържат интензивен стратегически диалог. Той припомни, че двете държави постоянно поддържат тесни междуправителствени контакти както лично, така и онлайн.

"Светът претърпява кардинални исторически промени. Китай и Франция са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, сили със свои собствени независими традиции", подчерта Си. Според китайския президент и двете страни активно насърчават демократизацията на международните отношения, а тяхното стратегическо всеобхватно партньорство е насочено към укрепване на многостранните формати на сътрудничество, към защита на глобалния мир и стабилност.

"Вярвам, че това посещение ще създаде нов тласък за развитието на китайско-европейските отношения“, заключи Си Дзинпин.

По думите му Китай и Франция са постигнали важен напредък в сътрудничеството в редица области, включително търговията и космическото пространство.

"Китайско-френският търговски оборот расте динамично, нашите страни постигнаха важни резултати в такива области на сътрудничество като космическото пространство и [индустрии, свързани] с хранителни и селскостопански продукти“, цитира Си Дзинпин CCTV.

Китайският лидер отбеляза още, че Пекин и Париж поддържат тесни контакти за решаване на глобални проблеми като изменението на климата, опазването на биоразнообразието и развитието на Африка.