Китай заедно с Русия е готов решително да отстоява многополярната международна система в настоящия неспокоен свят и да стои на стража на световния ред, основан на международното право. Това заяви в понеделник китайският президент Си Дзинпин при пристигането си на тридневна държавна визита в Москва, предава ТАСС.

"В далеч не спокойния свят Китай е готов, заедно с Русия, да отстоява решително многополярната международна система, да стои на стража на световния ред, основан на международното право и основополагащите норми на международните отношения, базиращи се на целите и принципите на Хартата на ООН, да се придържа към истинска многостранност, да разпространява многополярността по света и демократизацията на международните отношения, да способства развитието на глобалното управление в по-справедлива и рационална посока“, заяви държавният глава.

Пекин и Москва са добри съседи и надеждни партньори, отбеляза още Си Дзинпин.

"Много се радвам, по покана на президента Владимир Владимирович Путин, да се върна в земята на нашата близка съседка на държавно посещение. От името на китайското правителство и народ, изразявам искрени поздрави и най-добри пожелания към правителството и народа на Русия", заяви той. "Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори, свързани с планини и реки".

Си Дзинпин обърна внимание на факта, че преди 10 години, по време на първото си посещение в Русия като председател на КНР, той и Путин са отворили нова страница в цялостното развитие на китайско-руските отношения. "През тези 10 години двустранните връзки бяха укрепени и развити на базата на необвързаност, неконфронтация и ненасочване срещу трети страни, създадоха нов модел на междудържавни отношения в духа на взаимно уважение, мирно съжителство и взаимно ползотворно сътрудничество“, подчерта той.

Китайският президент отбеляза, че политическото взаимно доверие между двете страни непрекъснато се задълбочава, практическото сътрудничество се разширява, а на международната арена се поддържа тясно и ефективно взаимодействие.

"Приятелството е завинаги дълбоко вкоренено в сърцата на хората. Развитието на китайско-руските отношения не само носи осезаеми ползи за народите на двете страни, но и има значителен принос за прогреса на целия свят като цяло“, подчерта Си Дзинпин.

Китайският лидер очаква посещението в Русия да даде нов тласък на развитието на руско-китайските отношения и стратегическото сътрудничество.

"Уверен съм, че визитата ще бъде ползотворна и ще даде нов тласък на здравословното и стабилно развитие на китайско-руските отношения на всестранно партньорство и стратегическо сътрудничество в нова ера“, подчерта той.

Президентът очаква да обсъди с Путин двустранни и международни въпроси, както и да очертае план за стратегическо сътрудничество.

"Очаквам, че по време на посещението ще обменя задълбочено мнения с президента Владимир Путин по двустранните отношения и важни регионални и международни теми от взаимен интерес и ще очертаем план за развитие на стратегическо взаимодействие и практическо сътрудничество“, заяви Си Дзинпин.