Президентът на Китай Си Дзинпин е заявил в хода на срещата с руския си колега  Владимир Путин в Кремъл, че решениетона Пекин да укрепва и развива отношенията си с Русия е "стратегически избор“. Това се казва в съобщение на китайското външнополитическо ведомство след края на неформалната среща на двамата лидери снощи, предава ТАСС.

"Укрепването и развитието на китайско-руските отношения е стратегическият избор на Китай, който изхожда от неговите собствени фундаментални интереси и преобладаващите тенденции в света“, очертава съдържанието на изявленията на китайския президент МВнР.

Си Дзинпин също отбеляза, че Китай твърдо се придържа към общия курс за укрепване на стратегическото сътрудничество с Русия.

Освен това между ръководителите на двете страни се състоя "задълбочен обмен на мнения по украинския въпрос". Китайският лидер подчерта, че повечето страни подкрепят намаляването на напрежението, подкрепят започването на мирни преговори, както и са "против наливането на масло в огъня", съобщиха от външното министерство. Според ведомството Си Дзинпин е уверил Путин, че "Китай ще продължи да играе конструктивна роля в насърчаването на политическо уреждане на украинския въпрос“.

От 20 до 22 март президентът на Китайската народна република е на държавно посещение в Русия по покана на президента на Руската федерация.