Уреждането на конфликта в Украйна с политически средства отговаря най-добре на интересите на Европа. Това заяви лидерът на Китай Си Дзинпин на среща в Пекин с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предава CCTV.

"Уреждането на украинската криза с политически средства е най-вече в интерес на Европа и всички страни от Евразия“, цитира телевизията думите на Си.

Китай се надява на мирно съжителство и обективно отношение от страна на ЕС, допълни той. "Надяваме се, че механизмите и страните на ЕС ще формират обективна и надеждна представа за Китай и твърдо ще се придържат към мирното съжителство в политиката си спрямо страната ни“, допълни Си.

В хода на разговорите страните са обменили мнения относно украинската криза. "Китай подкрепя ЕС в увеличаването на [ролята] на неговото посредничество [в Украйна] и очаква с нетърпение изграждането на балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура за сигурност. Китай винаги е бил на страната на мира и ще продължи да играе конструктивна роля по свой собствен начин“, увери Си Дзинпин.

Китай също така е призовал съвет за избягване на ескалация в Украйна. "В настоящата ситуация е необходимо да се избягва ескалация и разширяване на кризата, да продължим да насърчаваме мира и преговорите“, подчерта Си.

Китайският лидер отбеляза необходимостта да се контролират страничните ефекти от украинската криза и да се внимава за рисковете от блокова конфронтация.

В края на октомври по радиостанция France Inter Мишел каза, че Украйна трябва сама да реши кога ще е готова да преговаря с Русия. Той също така отбеляза, че Брюксел ще продължи да подкрепя Киев финансово, военно и политически.

Пекин зае балансирана позиция на фона на конфликта в Украйна. Китай не осъди Русия, въпреки призивите на западните страни. Пекин многократно е заявявал, че Китай и Русия развиват стабилни и хармонични двустранни отношения в дългосрочен план. В същото време китайското външно министерство, коментирайки ситуацията в Украйна, отбеляза, че Пекин се застъпва за зачитане на териториалната цялост и суверенитета на всички страни. Китай подкрепя всички усилия, насочени към улесняване на мирните преговори, подчерта китайското външно министерство.

Мишел пристигна в Пекин на 1 декември. Очаква се той да проведе срещи и с китайския премиер Ли Къцян и с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Ли Чжаншу.