В рамките на преговори с германския канцлер Олаф Шолц президентът на Китай Си Дзинпин поясни, че Пекин подкрепя провеждането на мирна конференция за Украйна, но с участието на Русия, предава Укринформ.

"Лидерите на двете страни проведоха задълбочен обмен на мнения относно "украинската криза“ (така Пекин нарича войната – бел.ред.) и заявиха, че Китай и Германия се задължават да се придържат към целите и принципите на Хартата на ООН, противопоставят на използването на ядрени оръжия или атаки срещу обекти на мирни ядрени обекти, а също така настояват за правилното разрешаване на международните проблеми на продоволствената сигурност и спазването на международното хуманитарно право“, се казва в изявление на Министерството на външните работи в Пекин.

В текста се допълва, че Си е подчертал необходимостта всички страни в настоящата ситуация да работят заедно за възстановяване на мира възможно най-скоро.

Китай не е страна или участник в "украинската криза“, но насърчава мирните преговори по свой начин. Китай насърчава и подкрепя всички усилия, които допринасят за мирното разрешаване на конфликта, става ясно още от разпространения текст.

За това, според китайския лидер, е необходимо да се изоставят егоистичните интереси, да се охлади ситуацията, да се избегне по-нататъшна ескалация и да се намали негативното въздействие върху световната икономика.

"Китай подкрепя свикването на международна мирна конференция, призната от Украйна и Русия и с равно участие на всички страни и справедливо обсъждане на всички мирни възможности“, заявява Си Дзинпин.

По думите му в отношение Китай е готов да поддържа тясно сътрудничество с всички страни, включително Германия.