Посолството на Швейцария в Анкара и Генералното консулство в Истанбул преустановиха временно работата си заради опасност от терористичната заплаха. Това съобщи пред ТАСС официалният представител на Министерството на външните работи на Швейцария Пиер Ален Елчингер.

"Във връзка с постъпилата информация за заплаха от терористичен акт, Министерството на външните работи потвърждава, че представителствата на Швейцария в Анкара и Истанбул са временно затворени за обществеността. Министерството на външните работи и местните представителства продължават да следят отблизо ситуацията и да поддържат контакти с турските власти и партньорските страни, за да я оценят“, поясни Елчингер.

По-рано генералните консулства на Нидерландия, Германия, Франция, Швеция и Великобритания временно преустановиха работа в Турция.

По-рано министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че западните страни водят "психологическа война“ срещу страната му, затваряйки дипломатическите си мисии под претекст за терористична заплаха, без да предоставят никакви доказателства за подготвянето на такава, предаде телевизионният канал NTV.

"Америка и Западът не искат да сме независими и свободни. Те започнаха тази психологическа война (свързана със затварянето на редица дипломатически мисии в Турция заради заплахата от терористични атаки – бел. ред.) в деня, когато обявихме, че планирахме да приемем 60 милиона туристи и сме получили 46 милиарда долара приходи от туризъм“, обясни министърът.

Сойлу добави, че "нито една от страните, които открито са декларирали вероятността от терористични атаки и са посочили местата на подобни инциденти, не са влезли в контакт с турските служби за сигурност“.