Швеция иска да се присъедини към НАТО възможно най-скоро, но членството й зависи от одобрението на Турция, която настоява скандинавската страна да приеме по-строги антитерористични закони. Швеция вече направи крачка в тази посока: парламентът в Стокхолм прие конституционна поправка, която позволява затягане на законите за борба с тероризма. По този начин шведското правителство може в бъдеще да въведе закони за "ограничаване на свободата на сдружаване“, "когато става въпрос за групи, които са замесени в тероризъм или го подкрепят“, обясняват в редакцията на германския вестник Die Zeit.

Досега Швеция е проектирала своите антитерористични закони относително либерално и е оправдавала това със свободата на сдружаване. Например обвиненията в обикновено членство в група, заподозряна в терористична история, не са допустими.

Според експерти процедурите срещу членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) трябва да бъдат улеснени с новата система. Турция обвини Швеция, че е "убежище за терористи", след като страната кандидатства за членство в НАТО, припомня изданието.