Шведското правителство би искало да укрепи връзките с Турция чрез създаване на парламентарна група за приятелство. Това обяви министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон по време на посещение в Анкара, в рамките на което се среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да обсъдят присъединяването на кралството към НАТО, съобщава вестник Aftonbladet.

"Бих искал да ви информирам, че шведският парламент започна работа по създаването на парламентарна група за приятелство с Турция", обяви Кристерсон, като допълни, че Швеция "няма да води никакъв диалог с терористичните организации“.

В навечерието на посещението на шведската делегация в Анкара изданието публикува статия на ръководителя на комуникационния отдел на администрацията на турския президент Фахретин Алтън, в която той пише, че визитата на Кристерсон в Турция "представлява историческа възможност“. В същото време турският политик повтаря исканията към Швеция да разреши оръжейни сделки с Анкара и да предприеме действия срещу кюрдските организации, които Турция смята за терористични.