Процесът на влизане на Швеция в НАТО е "спрян“ от гневната реакция на Турция на изгарянето на Корана от десния екстремист Расмус Палудан и демонстрации, критикуващи президента Реджеп Тайип Ердоган, но Стокхолм все още се надява да се присъедини към Алианса през лятото. Това съобщи в събота в интервю за вестник Expressen министърът на външните работи на кралството Тобиас Билстрьом.

"Събитията от последните няколко седмици временно спряха процеса, но разбира се, все още е актуално, че без меморандумът да бъде изпълнен, ние няма да изпълним нашата част и следователно правителството сега също инвестира енергия и време, за да за да продължим напред в този процес“, заяви той.

Правителството се надява, че Швеция все пак ще може да се присъедини към НАТО това лято. "Разбира се, очакваме с нетърпение срещата във Вилнюс", отговори министърът на въпроса кога Стокхолм може да стане пълноправен член. "Разбира се, последните събития не улесниха нещата, но в крайна сметка го има меморандума и поетите задължения, които трябва да бъдат от решаващо значение“.

Според него Швеция почти е изпълнила всички точки от споразумението между Турция, Швеция и Финландия. Външният министър смята, че турският парламент трябва да е близо до одобряване на молбата на Швеция. "Искам да подчертая, че Турция е в средата на предизборна кампания, която ще достигне кулминацията си в деня на изборите на 14 май, така че е важно да се следят и тези части от процеса“, добави Билстрьом.

По-рано между Турция и Швеция избухна голям скандал заради изгарянето на Корана близо до турското посолство в Стокхолм. На 21 януари лидерът на дясноекстремистката партия "Твърд курс“ Расмус Палудан изгори публично Корана пред турската дипломатическа мисия. В речта си той разкритикува турския президент Реджеп Таийп Ердоган и показа карикатура на пророка Мохамед. Ердоган заяви, че след това и други антитурски действия в Стокхолм Швеция не трябва да очаква Анкара да подкрепи кандидатурата й за членство в НАТО. В подобен дух по-рано говориха ръководителите на турското външно и отбранително министерство.