Новото правителство на Швеция вече не се застъпва за безусловна подкрепа за кюрдските милиции в Сирия - Отрядите за народна самоотбрана (ОНС/YPG) и Партията на демократичния съюз (PYD/ПДС). Това каза в интервю за Шведското радио в събота външният министър Тобиас Билстрьом в навечерието на посещението на премиера Улф Кристерсон в Анкара на 8 ноември и преговорите за ратифициране на молбата за присъединяване на кралството към НАТО с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Има тесни контакти между тези организации и Кюрдската работническа партия, която е в списъка на ЕС с терористични организации. За нас е важно да няма двусмислени контакти [с тях от кралството]", заяви Билстрьом. "За Швеция е важно да спазва дистанция по отношение на тези организации. Имаме нужда от добри отношения с Турция."

YPG е съюзник на НАТО и САЩ в Сирия, Швеция преди това подкрепяше YPG и PYD, които Турция смята за терористи.

На 18 май Швеция и Финландия подадоха молба за присъединяване към Алианса, но Турция веднага блокира процеса на присъединяване, изисквайки тези страни да обявят кюрдските организации за терористични, да екстрадират лица, обвинени в тероризъм или участвали в опита за преврат в страната през 2016 г., и да вдигнат забраната относно доставките на оръжия за Анкара. На 28 юни, преди началото на срещата на върха на НАТО в Мадрид, се проведоха преговори между Ердоган, финландския президент Саули Нинистьо, Магдалена Андерсон, която тогава беше министър-председател на Швеция и генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Беше подписан меморандум, позволяващ на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО. Според турския лидер Швеция е обещала да екстрадира повече от 70 души, замесени в терористични дейности.