Трима служители на шведското правителство са отпътували за Вашингтон за разговори със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, съобщава вестник Svenska Dagbladet.

Делегацията е съставена от Оскар Стенстрьом, представител на Швеция в преговорите за присъединяване към НАТО, Хенрик Ландерхолм, съветник по сигурността, и Ян Кнутсон, заместник-министър на външните работи. Според вестника те ще обсъдят шведското председателство на ЕС и процеса на влизане на кралството в Алианса.

По време на визитата те ще посетят още Конгреса и Държавния департамент на САЩ.

По-рано между Турция и Швеция избухна голям скандал заради изгарянето на Корана близо до турското посолство в Стокхолм. Свещената книга за мюсюлманите беше публично изгорена пред турската дипломатическа мисия на 21 януари от лидера на крайнодясната партия "Твърд курс“ Расмус Палудан. Освен това, в средата на януари, в акция, организирана от Кюрдския демократичен обществен център в подкрепа на Работническата партия на Кюрдистан, близо до кметството на Стокхолм демонстранти окачиха с главата надолу кукла, изобразяваща турския президент Реджеп Тайип Ердоган. След инцидентите турският президент увери, че в Стокхолм не бива да разчитат на подкрепата на Анкара за присъединяване към НАТО.