Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу връчи в сряда орден за храброст на пилотите на Су-27, които свалиха американския дрон MQ-9 в Черно море, съобщиха от руското министерство на отбраната пред репортери, предава ТАСС. Според ведомството, заслугата на летците е, че са предотвратили нарушение на границите на "района на специалната военна операция“.

По време на заседанието на колегията на ведомството Шойгу връчи на руските военнослужещи, проявили героизъм при изпълнение на задачи по време на специалната операция, медал "Златна звезда“ и орден "За храброст“.

"Освен това с ордени за храброст бяха наградени пилотите на самолет Су-27, предотвратили нарушаване от американския безпилотен летателен апарат MQ-9 на границите на зоната на временния режим за използване на въздушно пространство, създадено с цел провеждане на специална военна операция“, отбелязват от военното ведомство.

Както съобщи по-рано руското министерство на отбраната, на 14 март средствата за управление на руските ВКС са регистрирали полет на американски дрон MQ-9 в района на Кримския полуостров. От военното ведомство обясниха, че полетът е извършен с изключени транспондери "в нарушение на границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен за провеждане на "специална военна операция“ [в Украйна], предоставени на всички потребители на международното въздушно пространство и публикувани в съответствие с международните стандарти." Според руската страна в резултат на рязко маневриране дронът е влязъл в неконтролиран полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност.

Според американската версия един от двата руски самолета Су-27, вдигнати за прехващане на MQ-9, е повредил перката на американския дрон, което е довело до фактическата загуба на контрол над него от операторите, които са решили да изпратят устройството във водите на Черно море.