"Ленинградският и Московският военни окръзи са създадени в Русия поради заплахи във връзка с разширяването на НАТО и приближаването на алианса към руските граници". Това е заявил руският министър на отбраната Сергей Шойгу във вторник, 5 март, предаде ТАСС.

"На фона на изграждането на военния потенциал на НАТО близо до руските граници, разширяването на алианса чрез навлизането на Финландия, а в бъдеще и на Швеция, ние предприехме стъпки за укрепване на групировките на войските в северозападното и западното стратегически направления", е заявил той на конферентна връзка с ръководния състав на въоръжените сили на Руската федерация.

Като част от тези стъпки са създадени два нови военни окръга, е подчертал Шойгу.

На 26 февруари руският президент Владимир Путин подписа указ за възстановяването на Ленинградския и Московския военни окръзи (ЛВО и МВО). За първи път руският министър Шойгу обяви плановете на Министерството на отбраната на РФ да създаде два нови военни окръга в края на 2022 г.

Владимир Путин посочи през декември 2023 г., че "присъединяването на Финландия към НАТО означава, че алиансът отново се приближава до руските граници". В същото време той отбеляза "рязко повишаване на активността на алианса като цяло".