Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отново призова китайския президент Си Дзинпин да "повлияе“ на Русия за войната в Украйна по време на визитата си в Пекин, предава Reuters.

Войната е заела голяма част от тричасовата им среща в Голямата зала на народа в Пекин, където също бяха обсъдени търговията, климатът, човешките права, възстановяването от COVID-19, Синдзян и Тайван, заяви Мишел пред репортери чрез видеовръзка от Пекин.

"Призовах президента Си, както направихме на нашата среща на върха ЕС-Китай през април, да използва влиянието си върху Русия, за да спазва устава на ООН“, каза Мишел.

Президентът Си е дал да се разбере, че Китай не предоставя оръжия на Русия и че ядрените заплахи са неприемливи, разкри председателят на Европейския съвет.

Посещението на Мишел идва само няколко седмици, след като китайските власти изтеглиха обръщение на церемонията по откриването на голямо търговско изложение, в което се отправяха критики към "незаконната война“ на Русия в Украйна и се призовава за намаляване на търговската зависимост на ЕС от Китай.

По отношение на неотдавнашната вълна от протести, обхванали Китай, Мишел каза: "Обсъдихме и този въпрос“, но не предложи подробности за реакцията на Си.

Китайските държавни медии съобщиха по-рано през деня, че Си е казал на Мишел, че Китай ще засили стратегическата комуникация и координация с Европейския съюз.

"Китай ще остане отворен за европейски компании и се надява, че ЕС може да премахне намесата, за да осигури справедлива и прозрачна бизнес среда за китайските компании“, заяви Си пред Мишел, според държавната телевизия CCTV.

Нито Си, нито CCTV уточниха какво има предвид под "намеса“.

По думите на държавния глава, Китай и ЕС трябва да засилят координацията на макроикономическата политика и допълнителните предимства, съвместно да създадат нови двигатели на растежа и да осигурят безопасност, стабилност и надеждност на промишлените вериги за доставки“

 

Председателят на Европейския съвет отбеляза още, че също така е разказал на Си за трудностите, пред които са изправени компаниите и инвеститорите от ЕС в Китай.

"От европейска страна достъпът до пазара е много отворен, докато в Китай няколко сектора остават много по-затворени“, заяви Мишел. "Имаме нужда от по-голяма реципрочност. Имаме нужда от по-балансирани отношения.“

Посещението му дойде, след като европейските лидери изразиха загриженост на среща през октомври относно икономическата зависимост от Китай.

Мишел, който беше на еднодневно посещение в Китай, се срещна и с премиера Ли Къцян и Ли Джаншу, председател на постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители.