Генералният щаб на Северна Македония се договори за прехвърлянето на хеликоптери Ми-24 на Украйна. Става дума за 12 единици от тази техника. Това заяви министърът на отбраната на Северна Македония Славянка Петровская в интервю пред телевизионния канал Alsat-M.

Тя отбеляза, че Северна Македония е готова да прехвърли 12 хеликоптера Ми-24, закупени през 2001 г. от Украйна. В същото време страната ще придобие нови западни хеликоптери.

"Всичката техника, която сега е прехвърлена, с изключение на факта, че е по искане на украинците, те имат нужда от нея и това е техника, която украинската армия умело използва. Това е техника, която в съответствие с нашите планове приключва срока на експлоатация“, отбеляза министърът.

Според ръководителя на военното министерство прехвърлянето на украински хеликоптери няма да отслаби отбранителната способност на Македония, тъй като някои от хеликоптерите не се използват от известно време.

Петровска обяснява, че решението за прехвърлянето е взето от Генералния щаб, сега правителството трябва да разгледа въпроса.

Припомняме, наскоро стана известно, че Северна Македония е предала четири щурмови самолета Су-25 на Украйна.

Също на 23 март стана известно, че Словакия е предала първите четири изтребителя МиГ-29 на Украйна.