"Партиите, обединени около независимостта на автономната област Каталуния могат да създадат управляващо коалиционно правителство след резултатите от регионалните избори тази неделя (12 май), заяви Карлес Пучдемон, лидер на партията Junts per Catalunya и бивш ръководител на региона. Карлес Пучдемон даде пресконференция, проведена във Франция и излъчена на страницата на неговата партия.

"Ние сме в състояние да създадем силно правителство, отговорно изключително пред каталунците, и на това ще посветим следващите няколко часа, за да имаме съгласувано правителство с добро лидерство в парламента и да избегнем повторни избори, което би било лоша новина за страна", заяви той.

С 99,4% от преброените гласове Социалистическата партия на Каталуния, която подкрепя испанското единство, е начело с 42 депутатски места в 135-местния парламент. На свой ред двете основни партии, подкрепящи независимостта, Junts и Републиканската левица на Каталуния (ERC), получиха съответно по 35 и 20 места. Дясната Народна партия спечели 15 места, а крайнодясната партия Vox спечели 11.

Сегашната ситуация означава, че въз основа на изборните резултати нито една партия в парламента не е получила достатъчен брой места, за да избере самостоятелно своя кандидат за ролята на ръководител на областната управа. В резултат на това те ще започнат преговори за създаване на коалиция за съставяне на кабинет на министрите за региона.