Двама американски сенатори искат от президента на САЩ Джо Байдън да обвърже въпроса за разширяването на НАТО с искането на Турция за модернизация и закупуване на нови изтребители F-16, съобщава Reuters и Kathimerini.

В писмото, написано от сенатора от Демократическата партия Жана Шахин от Ню Хемпшир и републиканеца Том Тилис от Северна Каролина, двамата политици изразяват "силната си загриженост“ относно пречките, които Анкара е поставила пред кандидатурите, подадени от Швеция и Финландия за присъединяване към Алианса.

"Неуспехът на Турция да спази ангажиментите си, поети съгласно тристранния меморандум за разбирателство с Финландия и Швеция, трябва да се вземе под внимание, тъй като Конгресът не може да обмисля бъдеща подкрепа за Турция, включително продажба на F-16, докато Анкара не ратифицира протоколите“, заявяват сенаторите.

Към 5 юли 2022 г. 28 от 30-те страни-членки на НАТО са ратифицирали протоколите за присъединяване на Швеция и Финландия, включително САЩ. Унгария се ангажира да ратифицира протоколите, когато нейните депутати се съберат отново в парламента през февруари 2023 г.

В сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му гледа положително на кандидатурата на Финландия, но не подкрепя тази на Швеция.

"Нашата позиция за Финландия е положителна, но не е такава за Швеция“, заяви той в реч пред депуатите от "Партията на справедливостта и развитието“ в парламента. Анкара иска Хелзинки и Стокхолм да предприемат по-твърда позиция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), определена за терористична групировка от Турция и Европейския съюз, и срещу мрежата на Гюлен, която обвинява за опита за преврат от лятото на 2016 г.