В Турция е поставено началото на изборите, тъй като избирателите извън страната започнаха да гласуват в четвъртък, пише Daily Sabah. Медията предлага два възможни сценария след провеждането на вота в страната.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Надпреварата между президента Реджеп Тайип Ердоган и неговия основен опонент, председателя на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу, продължава на фона на твърдения от двете страни, че ще спечелят на първия тур.

Тъй като, заемането на морални позиции е от значение в предизборните кампании и двамата кандидати трябва да убедят избирателите, че печелят. Това послание изглежда като смесица от надежда, увереност и критика, отправени към опонента. Ето защо, всяка страна настоява, че е приобщаваща и обвинява другата  в дискриминация.

Основното предимство на действащия президент е, че той събира плодовете на своята "политика на работата", през последните няколко седмици.

В четвъртък се проведе официална церемония за отбелязване на доставката на първите горивни пръти за атомната електроцентрала (АЕЦ) "Аккую". Руският президент Владимир Путин, също се появи чрез видеовръзка. Други проекти, които веднага идват на ум, включват местната електрическа кола Togg, носителят на дронове TCG Anadolu, самолетът Hürkuş, доставката на природен газ от Черно море до континента и изстрелването на нов сателит, наречен IMECE.

Завършването на подобни отбранителни, енергийни и технологични проекти очевидно се харесва на патриотичната страна на електората.

За разлика от това, Кълъчдароглу, който управлява зле администрацията на социалното осигуряване и ръководи политическа партия, чиито кметове имат лоши резултати и неспазени обещания, не може да каже много, когато става дума за обществени работи и услуги. Освен това изглежда му е трудно да обясни на избирателите,  защо терористични организации като ПКК и Гюленистката терористична група (ФЕТО) са подкрепили кандидатурата му за президент.

4 източника на несигурност

През следващите няколко дни и двамата кандидати ще настояват президентската надпревара да се реши на първия тур.

Кръговете, подкрепящи Републиканската народна партия, ще окажат допълнителен натиск върху Мухарем Индже, лидер на Народната партия, който се състезава на президентските избори през 2018 г., от листа на Републиканската народна партия, обвинявайки го, че "разделя опозицията“.

Очевидно има смисъл да се опитаме да обявим победа в първия кръг. Турция никога не е провеждала втори тур на избори и социолозите не могат надеждно да прогнозират, как избирателите ще могат да се държат в този случай. С други думи, нямаме опит с избори на втори тур и има четири източника на несигурност, които биха направили невъзможно да се познае как ще мисли електоратът на потенциалния балотаж:

Първо, не знаем как ще се представят Ердоган и Кълъчдароглу на 14 май и кой ще поеме лидерството. Второ, не знаем колко парламентарни места ще контролира всяка партия в резултат на парламентарните избори, чиито резултати ще станат ясни на 14 май. С други думи, остава неясно дали Народният алианс или Националният алианс ще имат парламентарно мнозинство – или Партията на зелената левица (да се чете: про-PKK Демократическата партия на народите (HDP)) ще стане кралетворец.

Трето, не знаем Мухарем Индже и представителят на националистическия блок Синан Оган дали биха помолили своите поддръжници, кого да подкрепят на втория тур. И накрая, не знаем каква кампания на втория тур ще проведе всеки кандидат.

Тези фактори със сигурност ще повлияят на поведението на електората на втория тур на президентските избори.

Риторична ескалация

Тъй като и двете страни дават всички необходими обещания и използват всички възможни аргументи, за да спечелят надпреварата, те неизбежно правят твърдения за потенциалното въздействие над потенциалната победа на другата страна. По същия начин реторичната ескалация идва с територията.

Независимо кой кандидат печели обаче, политическата върхушка носи отговорността да приеме благосклонно решението на турския народ и да направи необходимото.

Те имат задължението да се противопоставят на всеки, който си представя антидемократично и хаотично бъдеще за Турция, след изборите през 2023 г. – в името на страната. Кандидатите са склонни да се атакуват един друг по ключови въпроси, като демокрацията и мерките за борба с тероризма. Отправянето на заплахи срещу гражданското общество обаче е крайна стъпка.

След като възложи силна реторика на политическите си партньори (започвайки с председателя на Добрата партия (IP) Мерал Акшенер), след като получи одобрението на Националния алианс, Къличидароглу пусна нов видеоклип тази седмица, за да опише неправителствени организации с тесни връзки с Партията на справедливостта и развитието, партия като "банда“.

Той намекна, че ако бъде избран, ще търси отмъщение от тези организации и твърди, че "войната е партия за смели мъже“.

Чудя се дали тези хора, които се противопоставят на акцента върху приемането и зачитането на легитимните изборни резултати, ще посмеят да кажат и една дума за слабо завоалирания дискурс на главния опозиционен лидер за "война“ и "банди“.