В нощта на 10 юни са избухнали експлозии в Крим. Според информация на украинските медии Въоръжените сили  на Украйна са ударили военен обект край Джанкой. Сателитни снимки от Planet Labs показват последиците от мащабния пожар край железопътната линия в Джанкой, пише проектът "Схеми".

Отбелязва се, че сутринта на 10 юни Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна е съобщил за поразяването на ракетния дивизион С-400 в града. Подчертано е, че нито една от изстреляните ракети не е била прихваната от "високоефективната" ПВО на руснаците.

"В момента качеството на сателитните изображения не ни позволява да установим с точност вида на засегнатата техника. Ясно е обаче, че обектът се е появил тук през май 2024 г., а по-късно в близост са изградени и укрепления", се посочва в публикацията  на "Схеми". 

Военният експерт Анатолий Храпчински заявява, че там може да се намира руска радарна система "Подлет", тя се използва в комбинация със С-300 и С-400.

В същото време военният експерт Михайло Жирохов подчертава, че "няма смисъл да се разполага радарът там". Следователно ударът може да е насочен срещу друг военен обект.