След последната атака на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу Севастопол корабът "Иван Хурс“ окончателно може да бъде добавен към списъка на небоеспособните руски плавателни съдове. Нови сателитни снимки, направени след ударите, показват, че той е сериозно повреден в задната част на корпуса, съобщава украинското издание Defence Express.

"Иван Хурс“ е разузнавателен плавателен съд от Проект 18280 на Черноморския флот на Руската федерация. Москва разполага само с два такива кораба – един за Черно море и един на въоръжение в Северния флот.

Говорителят на Военноморските сили (ВМС) на ВСУ Дмитро Плетенчук обяви по-рано, че руският кораб "е получил повреда на кормовата разузнавателна апаратура“. Но сателитното изображение показва, че "Иван Хурс“ определено няма да може да изпълнява възложените му задачи още много дълго време, отбелязва изданието.

А те включват извършване на радиоелектронно разузнаване, коригиране на бойна работа и определяне местоположението на радиолокационни станции, комуникационни системи и други системи на противника, както корабни, така и стационарни, прихващане на сигнали, анализиране, дешифриране и други, обясняват от редакцията.

Корабът вече бе поразяван от дрон-камикадзе. Това се случи на 24 май 2023 година и въпреки уверенията на руснаците, че екипажът е успял да отблъсне атаката, бе публикувано видео от удара с дрон, а впоследствие – и снимки с тежките щети по плавателния съд.

След последното попадение "Иван Хурс“ е останал без оборудването, разположено в кърмовата част – системите за радиоелектронно разузнаване.

А времето за ремонта на "Иван Хурс“ е пряко повлияно от натовареността на съоръженията за ремонт, с които рускаците разполагат в Севастопол. Сериозен фактор е и достъпът до изключително скъпото оборудване, което трябва да бъде възстановено, но в момента е под санкциите на Запада.