Международен екип от учени откри, че изригването на вулкана Санторини през 726 г. сл. н. е. е било много по-голямо от първоначално изчисленото, което показва "повишен потенциал за опасност“, пише Kathimerini.

Публикувани в списание Nature Geoscience в понеделник, констатациите на проучването променят "преобладаващото мнение, че вулканът Камени е бил в преобладаващо ефузивно състояние след Минойското изригване и предполага, че вулканичната система на Санторини е била в състояние да произвежда силно експлозивни изригвания в сегашния си ранен етап от цикъла на калдерата“, се казва в документа.

Анализът на екипа, базиран на сондиране, извършено като част от експедиция 398 на Международната програма за откриване на океана (IODP), установи, че силата на изригването от 726 г. сл. н. е. е по-голяма от предполагаемата и че пемзата от взрива може да е достигнала целия път до крайбрежието на Мала Азия.

"Нашите резултати показват, че вулканът Камени е бил в състояние да предизвика голямо експлозивно изригване VEI 5 в близкото минало. Това променя преобладаващото мнение, че вулканът Камени е бил в преобладаващо ефузивно състояние след минойското изригване и предполага, че вулканичната система на Санторини е била способна да произвежда силно експлозивни изригвания в сегашния си ранен етап от цикъла на калдерата“, се твърди в документа.

"Подобно изригване днес би имало сериозни последици не само за жителите на Санторини и съседните му острови, но и за по-широкото Източно Средиземноморие“, се казва в него.

"Явленията на изригване могат да включват цунами, генерирани от подводни експлозии, огромни формирования плаваща пемза и големи изпускания на пепел във въздуха със значително въздействие върху крайбрежните общности, авиацията, морския транспорт и подводните кабели“, добавя той.