От Турция зависи съдбата на света, уверени са в редакцията на вестник Sabah. След преизбирането на Реджеп Тайип Ердоган за трети мандат на президентския пост в страната вниманието на НАТО е насочено към това какво ще бъде решението на Анкара по отношение на членството на Швеция в НАТО. Вашингтон е загрижен за отношенията между Анкара и Москва, а на фона на напрежението между Косово и Сърбия мнозина в региона са на мнение, че "съдбата на Балканите е в ръцете на Ердоган“.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

След победата на Ердоган световната политика се вихри. Очите на НАТО са вперени в решението на Турция за Швеция, докато САЩ са фокусирани върху оста Анкара-Москва.

Обявяването на официалние резултати от балотажа бяха последвани от поздравления и пожелания за сътрудничество от лидерите на почти сто държави. В западните медии се коментира, че "избирането на Ердоган ще създаде нови глобални равносметки“. Няколко часа след изборите международните отношения бързо започнаха да се раздвижват.

Контакти с Байдън и Путин

В следващите дни погледите на западните държави ще бъдат приковани към линията Анкара-Москва. От гледна точка на хода на военния конфликт в Украйна ключова роля играят двустранните отношения на Ердоган с държавния глава на Русия Владимир Путин.

Преди ден американският президент Джо Байдън разговаря с Ердоган. Вниманието на САЩ и НАТО е насочено към решението, което Турция ще вземе по въпроса за членството на Швеция в Северноатлантическия алианс.

Балкани и Близък Изток

Напрежението между Косово и Сърбия ескалира. Босна и Херцеговина е изправена пред определени предизвикателства в региона. Много регионални лидери са уверени, че "съдбата на Балканите е в ръцете на Ердоган“. Ролята на Турция ще бъде един от определящите фактори.

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси позвъни на Ердоган и го поздрави за изборната победа. Бе обявено, че двете страни ще си разменят посланици. Положителната динамика на развитието на отношенията на Турция с Египет и страните от Персийския залив ще определи ситуацията в Близкия изток.

Преди изборите имаше положителен импулс в отношенията между Анкара и Тел Авив. В същото време след гласуването израелските медии публикуваха редица статии, посветени на това какви може да бъдат бъдещите отношения между еврейската държава и Турция на Ердоган.

Гърция коментира резултатите от изборите в Турция от няколко дни, като подчертава, че Атина очаква с нетърпение нови положителни отношения с Анкара под ръководството на Ердоган.

Уравнение в Централна Азия

Организацията на тюркските държави, мобилизирана под ръководството на турския президент, ще играе решаваща роля в Централна Азия през следващия период. Регионът се превърна в една от арените на съперничество между Китай, САЩ и Русия. Според експерти обаче позицията на Организацията на тюркските държави ще даде тона на дипломацията.

От друга страна, след преизбирането на Ердоган за президент на Турция отношенията между Азербайджан и Армения също станаха център на внимание. Напоследък двете страни правят важни изявления относно постигането на споразумение.