Световната здравна организация планира да преименува маймунската шарка, като я обозначи като "MPOX“ в опит да дестигматизира вируса, който се наложи в САЩ по-рано тази година, заявиха трима души, запознати с въпроса, пред POLITICO. Това се случи под силния натиск на САЩ, организации за борба с расизма и ЛГБТ-обществото, които намираха названието на вируса за обидно за тях.

Решението, което може да бъде обявено още в сряда, следва първоначалното споразумение на СЗО през лятото да разгледа предложенията за новото име на маймунската шарка (monkeypox).

Това идва и в отговор на нарастващия натиск от високопоставени служители на Байдън, които в частни разговори са призовали ръководството на СЗО да променят името и са настояли, че САЩ ще действат едностранно, ако международният орган не вземе решение.

СЗО традиционно действа като глобален координатор по въпросите на общественото здраве, включително обявяване на международни извънредни ситуации в здравеопазването и препоръчване на имена на болести, които след това се приемат от отделните страни.

Но администрацията на Байдън в продължение на месеци се притесняваше, че името на вируса задълбочава стигмата - особено сред цветнокожите - и че бавното движение към ново наименование възпрепятства кампанията за ваксиниране, която започна през лятото, казаха хора, запознати с въпроса.

Експерти по обществено здравеопазване и ЛГБТ активисти по подобен начин призоваха за изоставяне на името на вируса, което той получи при откриването си през 1958 г., откакто започна да се разпространява широко миналата пролет. Те твърдят, че наричането му маймунска шарка е неточно и навява на расистките стереотипи за Африка и е в ущърб на глобалния отговор.

"В контекста на настоящата глобална епидемия продължаващото споменаване и номенклатурата на този вирус като африкански е не само неточно, но е и дискриминационно и стигматизиращо“, пишат група учени в съвместно изявление, публикувано през юни.

Вирусът, който скоро ще стане известен като MPOX, започна да се разпространява бързо в САЩ през май, хващайки здравните служители неподготвени и стимулирайки национален натиск за овладяване на епидемията. През август Белият дом пое управлението на кампанията, като назначи двама координатори за отговор срещу маймунската шарка.

САЩ са регистрирали близо 30 000 инфекции по време на епидемията, според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, като вирусът засяга преобладаващо гейовете.