Световната здравна организация (СЗО) счита за необходимо бременните жени да бъдат включени в клинични изпитвания на лекарства и ваксини срещу коронавирус. Това заяви в сряда на брифинг ръководителят на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус, цитиран от ТАСС.

"Бременните жени не са изложени на повишен риск от заразяване с коронавирус, но ако се заразят, те са изложени на повишен риск от тежко заболяване“, каза той. "Затова е жизненоважно бременните жени във всички страни да имат достъп до ваксини, за да защитят своя живот и живота на техните деца. Ние също така насърчаваме включването на бременни жени в клиничните изпитвания на нови лечения и ваксини. За щастие предаването на вируса в утробата или при раждането е изключително рядко и не са открити активни частици на вируса в кърмата“.

Тедрос Аданом Гебрейесус също изрази загриженост, че в някои страни "отделят [заразените с коронавирус] жени от новородени деца“. Според ръководителя на СЗО това не е необходимо и може да навреди на здравето и благополучието на децата в критичните първи дни след раждането.

Превод и редакция: Иван Христов