Администрацията във Вашингтон демонстрира нарастващо нетърпение към Турция заради съпротивата й срещу ратифицирането на разширяването на НАТО с присъединяването на Швеция и Финландия към организацията, отбелязва Bloomberg.

"САЩ призовават останалите съюзници бързо да ратифицират  членството“ на двете скандинавски държави, заяви в четвъртък говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс на брифинг, посветен на разговора между първия дипломат на Вашингтон Антъни Блинкен и финландския му колега Пека Хаависто. Прайс се изказа по същия начин, когато обобщаваше разговор между Блинкен и шведския външен министър Тобиас Билстрьом, отбелязва агенцията.

Обажданията последваха срещата на Блинкен в сряда във Вашингтон с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Ние сме близки съюзници и партньори; това не означава, че нямаме различия, но когато имаме различия, точно защото сме съюзници и партньори, ние работим по тях“, увери Блинкен преди срещата с турския си колега.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган продължава да призовава Швеция да се справи с кюрдските групи, обявени за терористични от Анкара. Швеция настоява, че е изпълнила всички условия в съответствие със споразумението, сключено на срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид миналата година, което позволи процеса на разширяване да продължи напред. Но Турция поиска от Швеция да предприеме по-нататъшни стъпки, включително екстрадирането на заподозрени, които тя определя като терористи.

Въоръжените сили на двете скандинавски страни вече си сътрудничат с НАТО, а според американски официални лица те бързо ще се интегрират и ще укрепят Алианса. Финландия и Швеция подадоха молба за членство в организацията след нахлуването на Русия в Украйна.