Американски военен изтребител свали предполагаемия китайски разузнавателен балон край бреговете на Южна Каролина в събота, седмица след като за първи път навлезе във въздушното пространство на САЩ и предизвика драматична - и публична - шпионска сага, която влоши китайско-американските отношения, съобщава Reuters.

Президентът Джо Байдън каза, че е издал заповед в сряда да се свали балона, но Пентагонът е препоръчал да се изчака, докато това може да стане над открити води, за да се предпазят цивилните от отломки, падащи на Земята от хиляди метри височина над търговския въздушен трафик.

"Този ​​следобед, по заповед на президента Байдън, изтребители на САЩ от Северното командване на САЩ успешно свалиха балон за разузнаване на голяма височина, изстрелян от и принадлежащ на Китайската народна република (КНР) във въздушното пространство на САЩ над Южна Каролина. Балонът, който беше използван от КНР в опит за наблюдение на стратегически цели в континенталната част на САЩ, беше свален над териториалните води на САЩ. В сряда президентът Байдън нареди разузнавателният балон да бъде свален веднага щом задачата може да бъде изпълнена без неоправдан риск за живота на американците, които може да са на пътя му“, отбеляза министърът.

Както подчерта Остин, "След внимателно обмисляне военното командване на САЩ реши, че [решението] да се свали балонът над земята означава ненужен риск за хората в широка зона поради размера и височината, на която е била разположен балонът, както и неговото оборудване за наблюдение. В съответствие с указанията на президента, Министерството на отбраната разработи варианти за това как безопасно да свалим балона над нашите териториални води, като внимателно наблюдаваме неговата траектория и дейностите по събиране на разузнавателна информация", обясни ръководителят на министерството на отбраната. "Тези действия бяха предприети в координация с и с пълната подкрепа на правителството на Канада“.

На свой ред Федералната авиационна администрация на САЩ отмени забраната за полети в района, където беше свален обектът.

В същото време лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви в Twitter, че Съединените щати могат да сглобят и анализират оборудването, използвано в метеорологичния балон. "Сега можем да сглобим оборудването и да анализираме технологията, използвана от Китайската комунистическа партия“, пише сенаторът, коментирайки инцидента.

В четвъртък говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че американските власти са забелязали "разузнавателен балон" над континенталната част на страната. Според него балонът е на височина, много по-висока от стандартните параметри за търговски въздушен транспорт и не представлява заплаха за хората на земята. Американското министерство на отбраната не го свали, считайки го за опасен поради внушителните размери на обекта. Твърди се, че Съединените щати са предприели бързи действия "за предотвратяване на събирането на важна информация".

Представителят на китайското външно министерство тогава уточни, че това е китайски балон "и предназначението му е от граждански характер, сондата, по-специално, се използва за метеорологични изследвания". Според него "поради силен западен вятър балонът е загубил контрол и се е отклонил от зададения курс“. Китайското външно министерство изрази съжаление, че необичайната ситуация доведе до факта, че метеорологичната сонда се озова във въздушното пространство на САЩ, и изрази готовност да поддържа контакт с властите на САЩ за разрешаване на ситуацията. Във връзка с инцидента държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи посещение в Китай. В събота китайското външно министерство протестира срещу "атаките и клеветите от страна на Съединените щати за факта, че китайска сонда случайно се озова във въздушното пространство на САЩ“.