Администрацията на Съединените щати ще положи всички необходими усилия, за да запълни недостига на оръжие и боеприпаси в арсеналите на Украйна, ако Киев уведоми Вашингтон за това. Това заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за PBS.

Той беше помолен да коментира думите на президента на Украйна Володимир Зеленски, който се оплака, че Западът не е доставил достатъчно бронирана техника, за да могат Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да започнат контранастъпление. "Това е процес и ние работим буквално ежедневно с Украйна и с коалиция от държави, за да сме сигурни, че имат подкрепа. Ако има недостиг [на оръжия и боеприпаси], те ще ни кажат и ние ще положим всички усилия да го компенсираме“, отговори Блинкен.

Той твърди, че САЩ, дори преди началото на специалната военна операция на Руската федерация, "работиха извънредно, за да се уверят, че Украйна има в ръцете си всичко необходимо, за да се защити от руската агресия".

Държавният секретар беше попитан защо Вашингтон не изпрати на Киев оперативно-тактически балистични ракети от семейството ATACMS, които украинските власти поискаха. В същото време британският министър на отбраната Бен Уолъс съобщи по-рано, че Лондон е прехвърлил в Киев крилати ракети Storm Shadow с голям обсег. "Затова имаме коалиция от държави, които подкрепят Украйна. Различните страни ще правят различни неща в зависимост от възможностите си, в зависимост от технологиите си, в зависимост от това кое е най-разумното", подчерта Блинкен.

Според него, като част от този процес, "на Украйна бяха предоставени някои уникални неща". "Другите страни могат да действат по различен начин от нас. Въпросът е друг: всичко това ще се окаже ли това, от което Украйна се нуждае? И ние сме сигурни, че това ще бъде така", категоричен е ръководителят на американското външнополитическо ведомство. По думите му, група от повече от 50 държави не само доставя на Киев оръжие и боеприпаси, но също така обучава въоръжените сили на Украйна и осигурява поддръжка.

Блинкен също беше помолен да коментира друго изявление на Зеленски, в което критикува САЩ за предполагаемо изтичане на информация от Пентагона. "Обсъдихме това с партньори по целия свят, като им обяснихме значението, което придаваме на този въпрос. Трябва да кажа, че в много срещи, при пътувания, в които участвах след този инцидент, този въпрос почти никога не беше повдигнат от никой от нашите партньори. Всъщност повдигнах това, за да уверя хората, че обръщаме голямо внимание на проблема и се уверяваме, че информацията, която имаме, е защитена“, заяви държавният секретар.

Както Пентагонът съобщи по-рано, общият обем на военната помощ на САЩ за Украйна от началото на руската военна интервенция възлиза на 36,9 млрд. долара.